jtemplate.ru - free extensions for joomla
ComputerabacadabraPaul, mijn man, heeft een groot deel van zijn leven zijn brood verdient in de computerbranche als ICT ‘er. Sinds januari 2015 heeft hij zich uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en doet alleen nog maar voor zijn plezier mensen helpen met hun hard en software. Niet meer werken dus, lekker met pensioen en alleen nog maar wat hobbyen in zijn oude metier. Het betekend voor ons dat familie, vrienden en bekenden regelmatig een beroep op hem doen. Hij doet het graag, geen enkel probleem en ik ga zo af en toe met hem mee om lekker bij te kletsen terwijl Paul zich over de problematiek van dat moment buigt.


Dat het lang niet altijd even gemakkelijk is voor de iets oudere medemens onder ons mag blijken uit het volgende telefoongesprek. Paul vraagt de man aan de andere kant van de lijn of hij even pst *.* wil intypen. Ik zie Paul met zijn voorhoofd fronsen, nog net een diepe zucht onderdrukkend en hoor hem tegen de persoon in kwestie zeggen ik kom wel even naar je toe, ik denk dat het zo niet gaat lukken en weg is hij. Bij thuiskomst vraag ik hem wat het probleem was, zijn antwoord ik hoorde hem zolang typen dat kon niet goed zijn wat was er gebeurt de man aan de telefoon was letterlijk het woord sterretje punt sterretje aan het typen geweest in plaats van de symbooltjes. Waaruit maar weer blijkt hoe moeilijk de digitale wereld voor de vele ouderen onder ons kan zijn.
 
 
Zo ook voor mij, ik ging voor de gezelligheid mee naar een oud collega en vriendin van me, ze woont met haar vrouw, Hannie, in Eindhoven. Er moest een Nas in haar Lan geïnstalleerd worden. Nou weet ik sowieso al niet wat een Nas is, ook ik behoor tot de iets oudere generatie, het enige wat ik begreep was dat de Nas in de Lan van Marijke in de meterkast geïnstalleerd moest worden. Er ontspon zich het volgende gesprek:
 
 
Paul: Nou ik had zo gedacht om de Nas, samen met Fritz, in de meterkast te zetten, dan kan Hub op de zolder. Ik meende te begrijpen dat Hub zich daar beter thuis voelde, natuurlijk niet alleen, maar samen met de switch en de Brother die dan vanzelfsprekend weer niet zonder hun drivers op de zolder konden bivakkeren. Ik hoor het aan en denk het wordt druk op zolder. Marijke, mijn vriendin, knikt instemmend ze schijnt het te begrijpen!! want zegt ze, ze had voor de Canon al apps gedownload via de Wlan verbinding, maar die zouden wel eens niet compatible kunnen zijn. Ook Paul snapt het, knikt begrijpend, terwijl ik het gevoel krijg dat ik in een parallelle wereld ben beland waar kreten als Nas, Lan, Fritz, Brother, Hub, Wlan en switch gemeengoed zijn geworden. Marijke kijkt intens tevreden en geeft aan dat het nu eindelijk in haar systeem zit.
 
 
Mijn systeem is ondertussen al lang gecrasht, helemaal total loss. Dan hebben ze het nog niet eens gehad over het gebruik van Excell, windows7,8 of 10, maar daarover een andere keer.

 


 Charlotte Schlicher
 
 
blog Charlotte Schlicher